lørdag 20. oktober 2012

Scribus

Så har vi jobbet med programmet Scribus som er ferfekt for arbeid med plakat.
Det handler om å lage sammensatte tekster digitalt, med bruk av bilder og tekst som skal samsvare i et budskap, og forarbeidet blir litt som ved Photostory.
Man gjør et utvalg av bilder som passer til tekstens budskap og legger disse i ei prosjektmappe. Da er mye av arbeidet gjort.
Som bakgrunn kan man velge å bruke et bilde eller en farge. Så kan man sette inn bilderammer i ulike fasonger som  avlange, kvadratiske, runde, hjerteformede osv. Ved å høyreklikke inne i bilderamma kan man sette inn et aktuelt bilde og tilpasse det til ramma. Bilderamma kan også dreies på slik at det står på skrå hvis man ønsker det. Tekst kan man legge til ved å sette inn tekstbokser, høyreklikke inni dem og legge til eller redigere tekst. Tekstboksene kan legges oppå bildene eller der du ønsker, og disse kan også dreies på slik som bildene.
Jeg synes det var et artig program som gir mange muligheter. Plakatoppgaver kan gis i alle fag og til mange ulike tema. For eksempel når klassen skal lage invitasjon til kunstutstilling ved skolen eller kulturkveld. Det kan lages plakat til kirkebesøket i forbindelse med RLE faget, turen i fjæra i forbindelse med naturfag eller det kan lages plakatoppgave i mat og helse der elevene skal dokumentere arbeidet sitt med bilder og oppskriften kan inngå.
Mulighetene er mange og åpner for varierte og kreative arbeidsmetoder i undervisningen. Det er ikke alle elever som er glad i å tegne eller skrive for hånd. Når elevene får muligheten til å vise sin kunnskap og læring gjennom digitalt arbeid, kan det gi større mestringsfølelse, noe som henger nært sammen med motivasjon og lærelyst.




1 kommentar:

  1. Godt og ryddig om Scribus. Jeg tror på dine pedagogiske forhåpninger.

    SvarSlett